Pressmeddelande: Bollywoodmusikal öppnar festivalen
PRESSMEDDELANDE: BOLLYWOODMUSIKAL ÖPPNAR FESTIVALEN

Pressmeddelande: 2017-05-16

Bollywoodmusikal från Indien öppnar Stockholms Kulturfestival

Stockholms Kulturfestival, den 15 – 20 augusti, har Indien som tema. Festivalveckan inleds med stor Bollywoodmusikal på scenen på Gustav Adolfs Torg, två kvällar i rad. 

 

Den indiska föreställningen Love Story – A Bollywood Musical bjuder på hela känsloregistret som bara Bollywood kan ge; kärlek, passion, hämnd, känd indisk populärmusik, samt musiker, skådespelare och dansare – totalt 36 artister på scen.

–         Bollywood är den största kulturyttringen som finns i Indien och ett uttryck som är välkänt och omtyckt i hela världen. Jag är så glad att vi får komma till Stockholm och vara först med att sätta upp en äkta Bollywoodmusikal.

Med föreställningen Love Story vill vi bidra till att skapa en gemenskap och samhörighet så att publiken går hem upprymd och fylld av glädje, säger Sanjoy Roy, regissör och producent.

Produktionen har turnerat världen runt sedan premiären 2008, och överallt har de mötts av en stor publik som entusiastiskt deltar i föreställningen och skapar den inkluderande folkfest, som är så starkt förknippad med Bollywood när det är som bäst. Kvällen kommer att avslutas med en stor gatufest med Bollywoodklubb och dans på torget.

–         Stockholm behöver fler evenemang av detta slag, föreställningar som tar plats i staden, som bidrar till att attrahera besökare och stimulera stockholmarna till upplevelser på deras egna gator och torg, säger Maria Rankka, VD för Stockholms Handelskammare och samarbetspartner för föreställningen.

Var: Stockholms Kulturfestival, Gustav Adolfs torg, Stockholm
När: Tisdag 15 augusti kl. 20.00 och onsdag 16 augusti kl. 21.30
Hur: Fri entré

 

Stockholms Kulturfestival har fri entré, pågår 15–20 augusti och erbjuder något för alla åldrar. Under våren och sommaren släpps hela festivalens program. Årets festivaltema är Indien och presenteras i samarbete med India Unlimited/Indiska ambassaden.

 

Fakta Sanjoy Roy
Regissören Sanjoy Roy är idag en av Indiens viktigaste kulturentreprenörer och vd för Teamwork Arts. Teamwork Arts producerar musik-, kultur- och litteraturfestivaler i 40 olika städer i länder så som Australien, Kanada, Egypten, USA, Storbritannien, Korea, Frankrike m fl.
Bland annat producerar Sanjoy Roy även den omtalade Jaipur Literature Festival som på tio år har blivit en av världens största litteraturevenemang.

Vid starten 2009 hade den 7 000 besökare, i januari i år hade festivalen 300 000 besökare. 60% av publiken var under 26 år.

 

Presskontakter
Andreas Åström,  Stockholms Handelskammare
andreas.astrom@chamber.se, 073-633 55 55
Terese Bonnevier, Stockholms Kulturfestival, Kulturförvaltningen
terese.bonnevier@stockholm.se, 076-123 19 94

 

www.chamber.se
www.kulturfestivalen.stockholm.se

 

 

 

 
Dansbanan på Kulturfestivalen växer 2017
DANSBANAN PÅ KULTURFESTIVALEN VÄXER 2017

Dansbanan på Stockholms Kulturfestival gjorde braksuccé förra året och 2017 kommer dansfantaster inom spridda genrer som bhangra, disco, tango, folkdans, bugg, foxtrot och traditionell indisk dans att bli riktigt tillfredsställda. Varje morgon mjukstartar med yoga.

Bhangra, finskt och dansband – olika teman varje dag
Årets program bjuder på olika teman olika dagar där indiskt är först ut under tisdagen. Sunita Indira Singh blandar workshops i Bollywooddans med uppvisningar under dagen och på kvällen kan du dansa Bollywooddisco till live-DJ. På onsdagen blir det finskt ända fram till midnatt. Matti Alenius, känd balettdansör, Sveriges äldsta hiphopdansare och numera tangokungsvinnare, håller i finska tangokurser och blir sen avlöst av den populära klubben Finskt Disco med DJ Windows 95 i spel-båset och discodivan Mirella Hautala på scenen.
Torsdagen går i Kulturfestivalens tema Indien med uppvisning av indiska klassiska danser. På kvällen kommer skotsk/indiska bhangraduon Tigerstyle få dig att dansa bhangra in i natten.

Foxtrot, bugg och dansband står på schemat under fredagen då Danskonsulten lär ut och visar upp Stockholms svängigaste bugg och foxtrot. Uppsalabandet Per-Håkans bjuder upp till en äkta dansbandskväll och på lördagen intas Dansbanan av årets dans- och spelmansstämma som utlovar musik, fest och dans till JP Nyströms.  Det kommer att dansas och spelas  – ända till midnatt.
Varmt välkommen 15-19 augusti 2017!

 
Indien blir tema på Stockholms Kulturfestival 2017
INDIEN BLIR TEMA PÅ STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL 2017
– Stockholms Kulturfestivals årliga tema är något unikt bland de stora svenska stadsfestivalerna och ger varje års evenemang en speciell karaktär. Det är också ett spännande arbetssätt att få djupdyka in i andra kulturella världar och sen få presentera dem för en bred och nyfiken stockholmspublik, säger Claes Karlsson, festivalens konstnärlige ledare.

Årets publiksuccé med tema Frankrike har nyligen avslutats och planeringsarbetet för nästa år är redan igång.

– Vi har redan börjat programarbetet med det indiska temat, och vad som slår oss är den starka koppling som finns inom alla genrer, mellan tradition och det moderna. Dofter, smaker, klanger, berättelser, rörelser och färger som vi förknippar med Indiens rika kulturhistoria, går allt som oftast igen, även i det nyskapande, enligt temats projektledare Philippa Staffas.

Första festivaltemat utanför Europa
Det blir första gången som festivalen har ett tema utanför Europas gränser och Indiens storlek utmanar med sina 1,25 miljarder människor och 28 delstater. Ambitionen 2017 är att presentera olika aspekter av känt och okänt i det stockholmska stadsrummet. Genom olika genrer vill festivalen ge doft och färg av vad både modern och traditionsbärande indisk kultur kan erbjuda. Musik, gatukonst, cirkus, dans, mode, film, litteratur, samtal, mat, basar, yoga och mycket mera.

– Relationen mellan Indien och Sverige har stadigt expanderat och växt med ökad turism och handel i bägge riktningarna. Jag är verkligen exalterad över att Indien har blivit utvalt som tema för Stockholms Kulturfestival 2017. Det kommer att öppna nya vägar för konstnärliga samarbeten och göra våra band ännu starkare. Jag är tacksam över att Stockholms stad visar att kultur kan bygga broar över långa avstånd, säger Indiens ambassadör Banashri Harison.

Stockholms Kulturfestival har fri entré, pågår 15–20 augusti 2017 och erbjuder något för alla åldrar. Under våren och sommaren släpps hela festivalens omfattande program.

Var: Stockholms city
När: 15–20 augusti
Hur: Fri entré!

Tidigare teman under Kulturfestivalen
Finland – 2009, Danmark – 2010, Norge – 2011, Strindberg – 2012
Dans – 2013, Barcelona – 2014, Storbritannien – 2015, Frankrike – 2016

 

 
Tack för årets festival!
TACK FÖR ÅRETS FESTIVAL!

Kulturen tog över Stockholms city när Stockholms Kulturfestival och Europas största ungdomsfestival We Are Sthlm genomfördes 16–21 augusti. Festivalerna lockade tillsammans 700 000 besök under sex dagar.

Stockholms Kulturfestival genomsyrades av årets franska tema, där gatuföreställningar, specialproduktioner och konserter fyllde dagarna på festivalen. Ivorianske reggaestjärnan Alpha Blondy och världskompositören Goran Bregovic lockade storpublik med 15 000 respektive 11 000 besök i publiken. 

Festivalens nya scen Dansbanan på Karl XII:s torg bjöd på både workshops, uppvisningar och danskvällar med bland annat dansband, swing och franska danser och blev snabbt ett mycket uppskattat inslag i programmet. 

Ungdomsfestivalen We Are Sthlm samlade stjärnor så som Linda Pira, Peg Parnevik och Vigiland på Main Stage och en vecka fylld med aktiviteter för alla mellan 13–19 år. Lördagens konsertkväll toppnoterade med 11 000 besökare publiken samtidigt.

Bokbordet som avslutar festivalen pågår till 18.00 under söndagen. Totalt antal besök under festivalen bygger på preliminära siffror.

Nästa års upplaga av Stockholms Kulturfestival & We Are Sthlm går av stapeln 15–20 augusti 2017.

 
Se våra filmer från Place des Anges
SE VÅRA FILMER FRÅN PLACE DES ANGES

Änglarna kom till Stockholm med ett budskap om fred, frihet, gemenskap och kärlek och vi var där och dokumenterade både föreställningen och hur människorna upplevde den. 

Klicka på länken nedan för att se filmen på Youtube:

Place des Anges - Stockholm 2016

 

 

 
FAQ PLACE DES ANGES

Under företällningen Place des Anges används en stor mängd fjädrar som en del av föreställningen. Här hittar du en FAQ kring några frågor som du kan tänkas ha kring föreställningen. Om du har fler frågor, maila gärna till kulturfestivalen@stockholm.se

Var kommer fjädrarna ifrån? 

Fjädrarna kommer från utvalda, certifierade gårdar i Europa som följer europeiska krav för djurskydd som säkrar att djuren inte har skadats.


Hur har fjädrarna plockats?
Fjädrarna är en restprodukt från redan döda fåglar från utvalda gårdar i Europa. 

 

Vilka fåglar kommer fjädrarna ifrån?

Gäss och ankor.

 

Varför används inte "syntetiska fjädrar", dvs alternativt dun?
Fjädrarna i föreställningen är en restprodukt och helt biologiskt nedbrytbara, vilket är det mest hållbara valet. 

Är fjädrarna rena?
Ja. Alla fjädrar är tvättade och steriliserade, samt har genomgått antibakteriell behandling för att förhindra allergi. 

Vad händer med fjädrarna efter föreställningen?
De städas upp och hanteras som brännbart avfall. Slutprodukten blir fjärrvärme och el.

Förstör fjädrarna naturen?
Eftersom fjädrarna kommer från riktiga djur är de ofarliga för miljön och bryts ner biologiskt. 

Hur städar man bort alla fjädrar?
Med städmaskiner t ex lövblåsare och gatusopare (bilar).

 

 

 
FESTIVALENS KOMMENTAR TILL POLISENS BROTTSSTATISTIK
Festivalorganisationen välkomnar varje enskild anmälan i festivalerna och har aktivt under flera år arbetat med att uppmana till anmälan, med särskilt fokus gällande sexualbrott. Vår största utmaning med sexualbrott finns i Kungsträdgården på We Are Sthlm, festivalen med målgruppen 13–19 år. Under tisdagen hade We Are Sthlm fler än 25 000 besök i festivalområdet och som mest 9 000 besökare samtidigt i publiken under konsertkvällen. 
 
Kvällen i Kungsträdgården upplevdes som lugn. Det är en markant skillnad i dialogen med våra besökare. Fler söker kontakt med oss vuxna och fler är öppna för att göra anmälningar. Det har varit  en målsättning länge att få en tätare dialog med publiken, vilket vi upplevde igår.  
 
Festivalledningen Stockholms Kulturfestival & We Are Sthlm
 
 
Polisens siffror om brottsstatistiken i Stockholms Kulturfestival och We Are Sthlm  finns här: https://polisen.se/Aktuellt/Handelser/Stockholms-lan/Sammanfattning-We-are-Stockholm/
 
Årets festivaltema: Frankrike
ÅRETS FESTIVALTEMA: FRANKRIKE

Arts de la rue – franska gatuakter, och interaktiva kartongbyggnader i megaformat under årets Kulturfestival, den 16–21 augusti. Årets tema är Frankrike med fokus på Paris, där Stockholms stad samarbetar med Institut français och Paris stad, för kulturella utbyten städerna emellan. 

När årets Kulturfestival går av stapeln 16–21 augusti är basen i festivalen fransk. I ett unikt samarbete läggs programmet i dialog med Institut français och Paris stad, där bland annat Paris nya, urbana Hip Hop-center La Place ingår. La Place öppnar i april 2016.

Gaturummet i city kommer att fyllas av fransk gatukonst, Arts de la rue, med cirkus, dans och performance, där en av festivalens mest spektakulära akter är en kartongbyggnad i megaformat på Norrbro. Tusentals kartonger och mil av scotchtejp kommer att skapa en tillfällig portal in i festivalområdet på Norrbro. Byggnaden skapas av den franske konstnären Olivier Grossetête tillsammans med volontärer under workshops Skarpnäcks kulturhus veckan innan festivalstart. Dessutom blir det konserter, kulturella samtal och klassisk fransk film.

Frankrike är ett starkt kulturland, och har så väl historiskt som i nutid haft stort inflytande på svensk kultur. Den franska satsningen på nycirkus och gatuteater sammanfaller väl med Kulturfestivalens program. Stockholm har ett nära samarbete med Paris och i båda städerna står frågor som integration och social och ekologisk hållbarhet mycket högt upp på den aktuella dagordningen, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd.

– Vi är mycket hedrade över att årets tema är Frankrike och Paris. Att låta kulturen ta plats i det offentliga utrymmet har alltid varit viktigt i Frankrike. Att få samarbeta med Stockholms Kulturfestival, där detta också är ett grundläggande fundament, känns både naturligt och viktigt. Vi ser fram emot att låta franska konstnärer möta den svenska publiken och fira vänskapen mellan våra två länder, säger Jacques Lapouge, Frankrikes ambassadör i Sverige.

Stockholms Kulturfestival har fri entré, pågår 16–21 augusti och erbjuder något för alla åldrar. Under våren och sommaren släpps hela festivalens omfattande program. Årets festivaltema är Frankrike!

Stockholms Kulturfestival 2016
Var: Stockholms city
När: 16–21 augusti
Hur: Fri entré!

Presskontakt: Karin Jonsson, karin.jonsson@smallworld.se, 0730-44 98 53

Tips från programmet:

Maboul Distorsion (FR)
Vandrande röda figurer tar över gaturummet och gör staden till sin lekplats. Beväpnade med tejp och etiketter av olika slag utmanar de sociala koder och invanda mönster. Följ deras spår!

Cie du Ruisseau (FR)
Tre interaktiva änglar, tre snöglober och tre ord; ett för barndomen, ett för kärleken och ett för tiden som passerar. Med sina pilotglasögon, lädermössor och bräckliga vingar drar de omkring på stadens gator med sina mobila universum.

Cie 1 watt (FR)
Experimenterande och lekfull performance som utmanar det offentliga utrymmet. Genom att lyfta, balansera, snurra och på olika sätt testa sin omgivning utforskar denna gatuteater stadens element och terräng.

Les Colporteurs (FR)
Romantisk lindans i högklackat och cowboy-boots samsas i denna högt belägna föreställning. En skulpturstruktur sprungen ur en scenografs poetiska idéer förs samman med drömlika föreställningar av lindansare.