STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL
LADDA NER
Kungliga Operan
Fotograf: Stina Wirsén illustrerar
KUNGLIGA OPERAN
20/8, 16
| 20.00 ‒ 21.30
| GAT SCENEN

Traditionsenligt flyttar Operans solister, kör och Kungliga Hovkapellet ut på Gustav Adolfs torg för att under sensommarens himmel bjuda på en storslagen konsert med smakprov ur den kommande säsongen – publikfavoriter som Barberaren i Sevilla och Glada Änkan - plus hänförande vackra inslag från säsongens glödande nykomlingar. Konserten avslutas med franska förtecken: verk av tonsättaren Ravel som publiken kan ta med sig in i sommarnatten!

MEDVERKANDE
Operans solister, kör och Kungliga Hovkapellet.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för operakonsten. Sedan starten 1773 har regissörer, scenografer och sångare tillsammans förvaltat den europeiska operatraditionen samtidigt som man också utforskat vad opera skulle kunna vara. Kungliga Operan presenterar varje år både regissörer och solister i världsklass. Ensemblen bjuder på såväl traditionella klassiker som helt nyskrivna verk.

Redan under Gustav Vasas tid finns Kungliga Hovkapellet omnämnt i hovstatens räkenskaper och med sina 490 år är de en av världens äldsta orkestrar. Idag består Hovkapellet av 105 medlemmar och betraktas som en av de mest välrenommerade operaorkestrarna i världen. Under ledning av operans chefsdirigent Lawrence Renes firar Hovkapellet 2016 sitt 490-årsjubileum med några unika konserter.

Kungliga Operans kör är Sveriges största professionella kör. Den är också en av världens äldsta med en historia från 1773. Kören bildades inför premiären av operan Thétis och Pelée den 18 januari 1773 på Bollhuset, Slottsbacken i Gamla stan. Operakören deltar i de allra flesta operauppsättningar som ges på Operan under en säsong. Kungliga Operans kör erhöll SvD:s prestigefulla operapris 2013.
LäNKAR
Operans hemsida