STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL
LADDA NER
Energifylld Jazz Manouche!
Fotograf: Torbjörn Calvero
ENERGIFYLLD JAZZ MANOUCHE!
SWING MAGNIFIQUE
16/8, 16
| 15.00 ‒ 17.00
| KARL XII:S TORG

Jazz Manouche, Gypsy Swing eller Gypsy Jazz – Swing Magnifique bjuder in till en energifylld eftermiddag på Dansbanan!

Swing Magnifiques repertoar är till viss del hämtad från Django Reinhardts klassiska inspelningar, men är också utökad med låtar skrivna av Djangos nutida efterföljare samt en och annan egen komposition. Allt framförs naturligtvis i Djangos omisskännliga stil där intensivt sväng och eldiga solon samsas med romantiskt vemod och där den viktigaste ingrediensen är energi. Det här är musik som det är svårt att sitta still till!

 

MEDVERKANDE
Kvintetten Swing Magnifique består av:
Josefin Peters, sång
Terese Lien Evenstad, violin
Tom Buhre, gitarr
Åke Jonsson, gitarr
Filip Berglund, kontrabas

Swing Magnifique spelar vad som brukar kallas Jazz Manouche, Gypsy Swing eller Gypsy Jazz, en energifylld jazzstil som främst förknippas med den legendariska belgisk-franska gitarristen Django Reinhardt (1910–1953) och hans grupp Quintette du Hot Club de France, som han bildade tillsammans med violinisten Stéphane Grappelli i Paris 1934.

Jazz Manouche kan sägas vara en blandning av fransk chanson, amerikansk jazz och evergreens samt traditionell romsk musik. Den växte fram ur den dragspelsdominerade Bal Musette-traditionen när Django, som själv var rom, kombinerade sin traditionella, flyhänta spelstil med amerikansk swingjazz. Djangos häpnadsväckande virtuositet hjälpte till att etablera gitarren som ett soloinstrument inom jazzen i stort. Django hör hemma bland de största namnen inom jazzen och det arrangeras årligen Djangofestivaler runt om i världen som en hyllning till Django och Jazz Manouche. Violinens motsvarighet till Django, Stéphane Grappelli (1908-1997), tillhör även han de allra främsta på sitt instrument. Inte oväntat är det virtuosa solospelet en viktig ingrediens i Jazz Manouche.
LäNKAR
Swing Magnifiques hemsida
Swing Magnifique facebook-sida
Swing Magnifique på YouTube
Swing Magnifique på YouTube #2