STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL
LADDA NER
Franska danser
Fotograf: Maria Nygaard
FRANSKA DANSER
SMÅFRANSKA
16/8, 16
| 18.00 ‒ 21.00
| KARL XII:S TORG

Prova på folklig dansmusik från Frankrike tillsammans med gruppen Småfranska! Det blir ringdanser, pardanser och diverse andra formationer. Ingen förkunskap krävs. 

MEDVERKANDE
Småfranska består av:
Hester Dahlström, durspel, fiol
Kent Forsmo, vevlira, fiol
Inger Forsmo, blockflöjt, träskofiol
Eva Haglund, fiol
Bjarte Nygaard, mandolin, gitarr
John Hamilton, fiol
Håkan Ranheden, blockflöjter
Peter Hillblom, klarinett
Rolf Dahlström, durspel och dansledare

Gästartist: Cécile Bardoux Lovén, sång och dans från Bretagne

Småfranska är en grupp som spelar folklig dansmusik från Frankrike med omnejd, som ofta kallas balfolk (franskt uttryck för social folklig dans och musik). De spelar akustiskt, dansar, instruerar, leder dans och ordnar danskvällar. Instrumenten de använder är fiol, vevlira, durspel, blockflöjt, träskofiol, mandolin, gitarr och klarinett.

Cécile Bardoux Lovén är född och uppvuxen i Bretagne (Frankrike). Sedan barnsben har musiken och dansen haft en central roll i hennes liv. Hennes intresse för folkmusiktraditionen väcktes på allvar under studietiden i musikvetenskap, dels genom utbildningen, dels genom studentlivet. I Stockholm har hon bl.a. tillsammans med franska spelmän anordnat en kurs i bretonsk musik och dans för studenter vid Kungliga Musikhögskolan. Hon har även sammanställt en bok där hon klassificerar och beskriver bretonska danser. Hon är regelbundet inbjuden av Småfranska för att leda danser och sånger både på Folkmusikhuset på Skeppsholmen och vid dansfesterna i Huddinge. Hon är fil. doktor i musikvetenskap.
LäNKAR
Småfranska
Småfranska