STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL
LADDA NER
Talab Kalbeliya Dance Group (IN)
TALAB KALBELIYA DANCE GROUP (IN)
TRADITIONELL INDISK DANS OCH MUSIK FRÅN RAJASTHAN
19/8, 16
| 15.30 ‒ 16.30
| SKEPPSBRON
| 18.00 ‒ 19.00
| SKEPPSBRON

Kalbeliya är en traditionell dans och musikform från Rajasthan, Indien. Den framförs speciellt vid glädjefyllda, högtidliga tillfällen av den folkgrupp som kallas Kalbeliya. Den sensuellt suggestiva och ständigt stegrande dansen och musiken har väckt stor uppmärksamhet internationellt och är sedan 2010 uppförd på UNESCOs världsarvslista. En kulturform som endast lärs ut på plats, från generation till generation. Den har i folkmun ibland kallats för “ormtjusardansen”. De fyra dansarna är iförda långa svarta kjolar med vackra röda broderidetaljer och deras snurrande, repetitiva dans svarar mot en orms rörelser. Musiken framförs av fyra musiker med bl a träblåsinstrumentet Poongi.

Sångerna inom Kalbeliya baseras på den folkliga traditionen och mytologin, och har rykte om sig att bygga mycket på spontanitet och improvisation, nedärvd som muntlig tradition, sedan många generationer tillbaka.

Gästspelet med Talab Kalbeliya Dance Group genomförs med stöd I.C.C.R. (Indian Council for Cultural Relations) och den Indiska Ambassaden i Stockholm.

MEDVERKANDE
Talab Kalbeliya Dance Group (från Rajasthan, Indien).
LäNKAR
Kalbelia - folkdans från Rajasthan
Embassy Logo copy.jpg
ICCR - Indian Council for Cultural Relations (logotype)
India Unlimited