STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL
LADDA NER
Stories from the Indus Delta
Fotograf: Malin Fezehai
STORIES FROM THE INDUS DELTA
FOTOUTSTÄLLNING
15/8, 16
| 00.00 ‒ 00.00
| MER I FESTIVALEN
16/8, 16
| 00.00 ‒ 00.00
| MER I FESTIVALEN
17/8, 16
| 00.00 ‒ 00.00
| MER I FESTIVALEN
18/8, 16
| 00.00 ‒ 00.00
| MER I FESTIVALEN
19/8, 16
| 00.00 ‒ 00.00
| MER I FESTIVALEN
20/8, 16
| 00.00 ‒ 00.00
| MER I FESTIVALEN

Noori Tales: Stories of the Indus Delta
En utställning med bilder av den svensk-eritreanska fotografen Malin Fezehai. Utställningen visar hur översvämningar och klimatförändringar drabbar framför allt barn. Utan tillgång till rent vatten och toaletter blir livet en kamp. Utställningen görs i samarbete mellan WaterAid och H&M Foundation.

Pakistan drabbades 2010 av stora översvämningar när Indusfloden svämmade över och skapade stor förstörelse. Många förlorade såväl hem som arbetsmöjligheter, och situationen utvecklades till en vatten- och sanitetskris eftersom många redan innan översvämningarna saknade tillgång till rent vatten och toaletter. Utan rent vatten och säker sanitet sprids sjukdomar snabbt och det är barnen som ofta drabbas hårdast. Deras hälsa, välbefinnande och skolgång blir lidande.

Många barn, och främst flickor, tvingas ägna stora delar av sin vakna tid åt att hämta vatten till sina familjer. De får även ägna mycket tid till att hitta en avskild plats att använda som toalett. Detta ger dem mindre tid och energi att leka eller gå i skolan. Tiden barnen tvingas lägga på att hämta vatten kan innebära att de helt missar sin möjlighet till utbildning.

För de barn som ändå lyckas ta sig till skolan skapar istället bristen på skoltoaletter stora problem. Särskilt unga flickor drabbas hårt eftersom det utan toalett är svårt för flickorna att ta hand om sin hygien när de har mens. Omkring 60% av alla barn i världen som idag inte är inskrivna i skolan är flickor.

Pakistan är sårbart för klimatförändringar på grund av sitt geografiska läge. Dessutom sprider sig de stigande saltnivåerna i vattnet till dricksvattnet och eroderar åkrar och byggnader.

Organisationen WaterAid arbetar med stöd av H&M Foundation i Thatta för att öka tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i skolor i området. Utställningen skildrar livet för människorna i Indusdeltat och det arbete som WaterAid bedriver i regionen.

OBS: Föreställningen visas på Birgit Nolssons Allé, vid Kungsträdgården, i närheten av Karl XII:s torg.

MEDVERKANDE
Malin Fezehai är en svensk-eritreansk fotograf och filmskapare, baserad i New York. Hon arbetar i Mellanöstern, Afrika, Europa och Amerika, där hon ofta skildrar livet för utsatta människor i utanförskap eller på flykt. Malin mottog 2015 World Press Photo Award, Wallis Annenberg Prize och har listats som en av världens 30 mest framstående fotografer att hålla ögonen på. Hennes foto från ett bröllop mellan eritreanska flyktingar i Israel, blev det första fotografiet tagit med en iPhone som vunnit ett World Press Photo Awards. Under resan i Pakistan överlät The New Yorker sitt Instagramkonto till Malin, där hon la ut bilder från de skolor och samhällen hon besökte.

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en bättre värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

H&M Foundation är en oberoende ideell stiftelse vars mål är att nå utanför H&M:s värdekedja och bidra till positiv utveckling på längre sikt för människor och samhällen där H&M har verksamhet. WaterAid och H&M Foundations globala program arbetar för rent vatten, sanitet och hygien i skolor.
WATERAID_COL_LOGO.eps
hm_foundation_logo_black-CMYK.EPS