16 juni

Äntligen är det dags! Efter två års pandemipaus är Stockholms Kulturfestival tillbaka med en sprakande, myllrande kulturfest i augusti. Det är med stor glädje vi presenterar vårt första artistsläpp som består av de fyra tunga artistnamnen: The Wannadies, Cleo, Jelassi och GAMMAL.

The Wannadies

”Jag tycker det ska bli jättekul att spela utomhus på en stor scen med fri entré framför mäktiga Operan. Att få sjunga ”My hometown” här i det som varit min hemstad i snart 19 år ska bli super. Det är dagen innan surströmmingspremiären också, så peppen kommer att vara enorm”, säger Pär Wiksten, sångare och gitarrist i The Wannadies. 

The Wannadies slog igenom på 90-talet som ett av de främsta namnen i den svenska indievågen. Med låtar som ”My Hometown”, ”You and Me Song”, ”Shorty” och ”Hit” nådde bandet långt utanför hemlandets gränser med stora framgångar i Storbritannien och Japan. ”You and Me Song” har förekommit på såväl soundtracket till Baz Luhrmanns Romeo + Juliet som i en lång rad reklamfilmer och hembygdshymnen ”My Hometown” tolkats av artister som Annika Norlin i Säkert. Under pandemin släppte bandet ”Can´t Kill the Musikk”, den första singeln på 18 år och aldrig har väl Skellefteåbandets upplyftande, optimistiska musik varit lika välbehövlig. I år har bandet turnerat i Sverige för första gången sedan 2003, i höst väntar en Englands- och Irlandsturné och i dagarna kommer samlingsplattan ”Västerbotten”. The Wannadies är tillbaka på riktigt! 

The Wannadies, Gustav Adolfs torg, 17 augusti 

Cleo

Det är få röster i svensk hip-hop som har en sådan självklar auktoritet och kraft som Cleos, den är massiv och hudlös på samma gång. Oavsett om Cleo siktar på patriarkatet eller sjunger om kärlek och erotik så har hennes uttryck något befallande – nästan tvingande – över sig. 2022 är året då Cleo äntligen släpper ny musik och att säga att den är efterlängtad är minst sagt en underdrift! 

Cleo, Skeppsbron, 17 augusti

Jelassi

P3 Guld-prisade Jelassi är det unga hiphopfenomenet från Farsta som sedan tonåren hängt i studior och skrivit lyrik. Hon är rapparen som levererar bars om en brokig bakgrund och om att skapa sitt eget livsöde. Med en lång lista av tunga samarbeten med artister som Einár, Silvana Iman och Cherrie har Jelassi börjat få den hype hon förtjänar. Den kritikerrosade debut-Ep:n som fick namnet ”Port 43” efter platsen som formade henne, tog Jelassi till nya höjder. Debuten gav henne dubbla Grammisnomineringar för Årets Nykomling samt Årets Musikvideo för ”Keff Båt.” Hon fick även en nominering som Årets Textförfattare på Manifestgalan.  I mars 2021 vann Jelassi pris för Framtidens Artist på P3 Guld. I juni samma år släppte Jelassi singeln ”Cappuccino” i samarbete med L1NA och senare samma år kom hennes debutalbum ”Dom har bara gett mig ett namn”. 

Jelassi, Skeppsbron, 19 augusti

GAMMAL

GAMMAL är en popduo som består av Peg Parnevik och Pontus Kalm. GAMMAL bjuder in till en konsert med fest, värme och drömmar om kärlek. Duons låtar kännetecknas av poetiska textrader och moderna poptoner. Sångerna låter oss följa med in i en värld mellan gammalt och ungt, fult och vackert, drömmar och ångest. Känslan av att vara ung och rädslan inför att bli GAMMAL.

 ”Vi har verkligen längtat efter en ordentlig sommar med fest, live-gig, svettiga danshav och midnattsbad på midsommar. Det är det som inspirerade vår senaste låt ”Santiago”. Vi ville drömma oss bort till sena, varma sommarnätter. Vi tänkte på stökiga festivalkvällar där man dansar tills fötterna gör ont. Vi hoppas att det blir er sommarlåt”, säger GAMMAL.

GAMMAL, Skeppsbron, 20 augusti.

Tillbaka till nyheter