23 juni

Det blir fullkomlig afro-frenzy när afropopens drottning Yemi Alade och Somalias genom tiderna mäktigaste discofunkband Dur Dur Band International intar Gustav Adolfs torg den 19 augusti.

Selam@Stockholms Kulturfestival

Selam och Stockholms Kulturfestival är mycket stolta över att presentera en helkväll med inga mindre än stjärnorna Yemi Alade och Dur Dur Band International. Inträdet är fritt och för att höja festtemperaturen ännu mer firar Selam 25-årsjubileum samma kväll!

Dur Dur Band International

Redan när Dur Dur bildades ville bandet nå ut i världen med sin svängiga och egensinniga fusion av discofunk och traditionell somalisk musik. Sprungna ur Mogadishus blomstrande kulturliv och vibrerande nattklubbsscen på 80- och 90-talet hann Dur Dur bli ett av Somalias hetaste band innan inbördeskriget satte stopp för musiken. Bandet upplöstes och medlemmarna tvingades fly utomlands. 2013 gav Awesome Tapes of Africa ut Dur Durs musik på nytt och plötsligt var succén ett faktum, denna gång långt utanför Somalias gränser. Bandet återförenades i exil under namnet Dur Dur Band International och började turnera. När bandet nu står på scenen i Stockholm frontade av sångerskan Fadumina är cirkeln sluten.

”Vår musik föddes i den kosmopolitiska staden Mogadishu, Somalia. Den har många oväntade vändningar med en unik traditionell somalisk rytm blandad med afrobeat, funk, jazz och disco. Vi känner att Stockholm är som Mogadishu var förr – en kosmopolitisk stad med en kulturell mångfald. Vi är tacksamma över att få dela med oss av vår musik och kultur och vara del av denna multikulturella stad”, säger Fadumina Hilowle, sångerska i Dur Dur Band International.

Yemi Alade

Yemi Alade brukar beskrivas som en av Afrikas främsta kvinnliga artister. Den mångsidiga sångerskan, låtskrivaren och skådespelaren sjunger på yoruba, engelska, igbo, franska, swahili, portugisiska och är känd världen över för sin starka scennärvaro. Yemi Alades populära musik med inslag av dancehall, reggae, gospel, hiphop och R&B har gjort henne till en av de största artisterna i Afrika med 30 miljoner följare på sociala medier. Yemi Alade har släppt fem album sedan 2015 och samarbetat med Beyonce, Rick Ross, Angelique Kidjo och senast Kranium på singeln ”My man” som kom i april tidigare i år. Genombrottet, megahiten ”Johnny”, kom 2014 och videon gjorde Yemi Alade historisk – det är den mest sedda videon från en afrikansk kvinnlig artist någonsin. År 2015 och 2016 vann Yemi bästa kvinnliga artist på MTV Africa Music Awards och nominerades för bästa internationella akt vid BET Awards.

Om Selam

Selam är en fristående kulturorganisation med kontor i Stockholm, Addis Abeba och Nairobi. Selam arrangerar konserter med liveartister och DJ’s, driver festivaler, klubbkvällar och seminarier med fokuset inställt på musik och kulturella uttryck som formats i en global värld. Selam äger det oberoende skivbolaget Selam Sounds. I år firar Selam 25 år som organisation.

Tillbaka till nyheter