Om Pust

Två luftballonger svävade över Stockholm. De var fyllda med akrobatik, musik, mod och drömmar. De var på väg, drivna av längtan. Längtan efter publiken, efter att få skapa konst tillsammans och efter att få fylla staden med hisnande upplevelser. 

Pust var en poetisk och nervkittlande hyllning till cirkuskonstens tidlösa innovationskraft. Flyktig som en vindpust svävade föreställningen fram över Stockholm. Modiga artister, flygande riggare och förstklassiga piloter fyllde luften med konst. Ballongernas stillhet och cirkuskonstens explosivitet ställdes mot och med varandra. 

Bakom föreställningen stod Stockholms Kulturfestival, Cirkus Cirkör och Peak Experience med ett gemensamt budskap: Vi längtar efter vår publik!

Två omöjliga luftballonger

När Stockholms Kulturfestival för andra året i rad tvingades ställa om blev dess längtan efter publiken överväldigande. Festivalen ville skapa något stort och spektakulärt och visa att publiken inte var bortglömd. Men hur? Pandemin tillät inga större folksamlingar, så hur skulle vi nå ut?

En idé föddes om att flytta hela festivalen upp i luften. Den tanken kändes omöjlig, men ändå blev den svår att släppa ifrån sig. Festivalen ringde Cirkus Cirkör och luftballongföretaget Peak Experience. De tre modiga och kreativa aktörerna bestämde att det omöjliga skulle göras möjligt. 

När flög luftballongerna?

Pust gavs när väder och vind tillät det, mellan den 15 och 31 augusti 2021. Luftballonger styrs av väder och vind, så föreställningen blev i sin natur oförutsägbar. Pust spelades över Stockholms stad de kvällar som vindarna tillät.

Fotoutställning i Kungsträdgården 31 augusti – 19 september – We Miss You Days & Nights
Bildmanéret, och flera av bilderna i vårt galleri här på hemsidan, är skapat av fotografen Karolina Henke. Under stora delar av september gick det att se tjugo av Henkes fotografiska bildvärld i 1X2-meters format i Kungsträdgården.
Idén till utställningen We Miss You Days & Nights kommer från föreställningen Circus Days and Nights som är en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Malmö Opera. Utställningen presenterades av Cirkus Cirkör i samarbete med Stockholms Kulturfestival.