Alla programpunkter

Samtal: Ayurveda – forskning tradition och framtid

Kristofer Edlund, Maria Niemi & Göran Ståhle

  • Indien
  • Samtal & Litteratur
Bild på: Samtal: Ayurveda – forskning tradition och framtid
När
  • Lör 19/08 - 2017 19.00–20.00 Studion
  • Denna programpunkt är från 2017

Yoga och Ayurveda är hälsotrender från Indien som slagit stort i Sverige. Tusen år gamla traditioner som både hyllas och ifrågasätts i västvärlden. Ayurveda betyder kunskap om livet, men hur står sig denna kunskap till nutidens västerländska vetenskap och forskning?

I detta samtal diskuterar Kristofer Edlund, med läkarexamen i ayurvedisk medicin, tillsammans med forskarna Maria Niemi och Göran Ståhle om hur Ayurveda och Yoga har påverkat den svenska vården, vilka krockar som uppstår och om hur framtiden ser ut.

Medverkande

Maria Niemi är disputerad forskare på Karolinska Institutet som forskar på integrativ vård så som mindfulness, Ayurveda och yoga.

Göran Ståhle är religionspsykolog och verksam som lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Hans specialområden är kulturpsykologi och religionens relationer till hälsa/ohälsa.

Maria Niemi och Göran Ståhle är några av de första att göra en svensk forskningsstudie på användandet av Ayurveda. De har forskat på hur svenska patienter använder Ayurveda, varför de gör det och hur de upplever resultatet.

Kristofer Edlund har studerat vid Sampurnananda Sanskrit University i Varanasi, Indien. Hans examen har gett honom titeln Ayurvedacharya eller B.A.M.S., vilket är en läkarexamen i ayurvedisk medicin.

Moderator: Malin Mendel Westberg, SVT:s korrespondent i Indien