Lär dig jojka med Sara Ajnnak

20/8
15:30-16:15
Karl XII:s torg
Familj, Musik, Prova på
Foto: C Jutsi

En unik workshop där alla kan vara med

Vad är jojk? Är det skillnad på jojk och sång? Kan man jojka en hare?

I denna unika workshop får du träffa den grammisnominerade samiska artisten Sara Ajnnak, som har en äkta passion för jojken. Med envishet, tålmodighet och jävlar anamma har hon återerövrat ett nästan utraderat kulturarv.

”När jag lärde mig jojka hade jojken för länge sedan försvunnit i min familj. Jag satt i timtal och lyssnade på gamla inspelningar samtidigt som jag härmade ljuden av de gamla rösterna. Jag försökte lära mig hur jag skulle forma munnen och använde rösten för att få fram de olika glidtonerna som jag hörde i jojken. Att lära sig jojka tar mer än bara en timma, men att skapa förståelse för konstformen, filosofin och tekniken, behövs bara en timma”, förklarar Sara Ajnnak.

Jojk är en samisk tradition som överförts från generation till generation och som bär på information om det samiska landet och de djur och människor som bor där. När koloniseringen av Sápmi påbörjades på 1600-talet bannlystes jojken från kyrkorna. Den sågs som ett verktyg att åkalla djävulens krafter och skulle med alla medel förintas. Men en Europas äldsta sångformer är mer än bara ett sätt att använda rösten på. Jojkens melodier innehåller starka känslor, avancerad rytmik, dolda berättelser och budskap, minnen från både händelser, djur och människor.

Liknande program

Medverkande

  • Sara Ajnnak, sång & jojk

Mer information

Stockholms stad reserverar sig för ändringar och felskrivningar.