Walk: Köksvägen till historien

17/8 + 21/8
17/8 - 15:00-17:00
21/8 - 18:00-20:00
Vänner till festivalen
Stadsvandringar
17/8 - 15:00-17:00
21/8 - 18:00-20:00
Foto: Siv Rahm

Följ med till pampiga portar och gömda rum i förra sekelskiftets Östermalm och upptäck portvakternas och köksornas hemliga värld.

Under vår vandring stannar vi till vid ett antal portar och köksingångar med vars hjälp vi förflyttar oss till förra sekelskiftets Stockholm. Genom att studera entréernas utformning avkodar vi arkitekturens inbyggda meddelanden och försöker förstå vilka tidsspecifika normer och ideal som arkitekter och byggherrar byggt in i bostäderna.

Vandringen placerar (bo)stadens gränser, öppningar och passager i centrum och fokuserar på tidens klass- och genusrelationer. Vem tog sig in genom de stora och pampiga portarna vid det Bünsowska huset vid Strandvägen? Och vad hände egentligen i kökstrapporna vid Ulrikagatan 15, passager som var byggda för att dölja både individer och rörelser? Och portvakterna som balanserade på tröskeln mellan ute och inne, vilken roll hade de?

Vi startar vid det Bünskowska huset. Efter ett antal stopp vid hus byggda mellan 1880 och 1920 tar vi oss tillbaka till samtiden genom att avsluta vandringen vid de nybyggda Sveakvarteren intill Stockholms stadion.

Guide: Karin Carlsson, historiker

Vandringen pågår i 2 timmar och kostar 30kr, maxantal 30 personer. Boka din biljett via länken nedan från och med den 3 augusti! Stadsvandringen arrangeras i samarbete med Stadsmuseet.

Vänner till festivalen är en samlingskategori för aktiviteter som sker utanför Kulturfestivalens egna områden och program.

Mer information

Stockholms stad reserverar sig för ändringar och felskrivningar.