Alla programpunkter

Chelsea Hotel

Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Hans Ek + Gäster

  • Musik
Bild på: Foto: FOTOGRAF Irene Suchocki
När
  • Tors 16/08 20:00–21:30 Gustav Adolfs torg scenen

Med konserten ”Chelsea Hotel” vill Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med dirigenten och arrangören Hans Ek belysa den nyskapande musik som föddes inom det historiska hotellets röda tegelväggar och snirkliga gjutjärnbalkonger.

Högkvarter för legendarer
I slutet av 1960-talet och in på 70-talet hade Chelsea Hotel på 23:e gatan i New York blivit ett högkvarter för den framväxande rockeliten, som Jimi Hendrix, Grateful Dead och Bob Dylan. Många artister har under åren hyllat detta sitt temporära hem i sina låtar. Joni Mitchell i ”Chelsea Morning” och Leonard Cohen i ”Chelsea Hotel #2”.

Dramaturgiskt har Hans Ek lyckats fånga den stämning och kultur som Chelsea Hotel symboliserar för så många. Vi får även höra musik och texter av storheter som Patti Smith, Jefferson Airplane, Ramones, Jimi Hendrix och Lou Reed – Velvet Underground. Allt framfört med stort hjärta och innerliga tolkningar framförda av Moneybrother (sång), Sofia Karlsson (sång), Annie Angel (sång) och Tonbruket tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Men det är inte någon minnesstund Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder på under konserten. Istället binds ett då samman med ett nu, sextiotalsjazzen med indiemusiken och 2000-talets uppdaterade folkmusik. – Det ska inte bara vara en nostalgitripp, utan vi vill snarare visa på att musiken är en del av en levande tradition.

Medverkande Länkar I samarbete med

Vill du läsa förra årets program så hittar du det i menyn