Alla programpunkter

Född slav – död fri – SLUTSÅLD

  • Köp biljetter
  • Walks
Bild på:
När
  • Tis 14/08 18:00–19:30 Walks
  • Ons 15/08 15:00–16:30 Walks

OBS: Denna vandring är tyvärr slutsåld. Men kolla gärna in våra andra intressanta vandringar, kanske hittar du ett nytt guldkorn?

Följ med på en vandring genom afrosvenskarnas historia i Stockholm.

Transatlantiska slavhandeln, morianer och Hertig Karls livregemente
Sverige har haft en evig invandring och hyst många minoriteter. Men en minoritet är helt bortglömd: afrosvenskarna som kom via den transatlantiska slavhandeln. Den var en del av den internationella handel som adeln bedrev.

Du får under turen lära känna människorna som på den tiden kallades morianer och höra om deras liv och deras bostäder i bland annat Gamla stan. Vi möter trumpetaren Richard Abrahamsson som föddes som slav i Boston, troligtvis 1764. Han kom till Sverige och rekryterades till Hertig Karls livregemente. Richard fick flera barn i två äktenskap, som kom att förena sig med andra minoritetsgrupper.

Arvid Bergman
Guide för vandringen är Arvid Bergman som skrivit och släktforskat om resandefolkets historia under tio års tid. Arvid Bergman är ättling till en tidigt invandrad afrosvensk och har resandefolk i släkten. På senare år har DNA-forskningen öppnat möjligheter att komplettera arkivforskning, vilket författaren tillämpar i sin studie.

Boken ”Född slav, död fri” utkommer på Stockholmia – forskning och förlag under hösten 2018.

Biljetter till denna programpunkt kostar 30 kr och kan köpas fr.o.m 11 augusti i Medeltidsmuseets biljettkassa under ordinarie öppettider.

Medverkande

Nycirkus fanns på alla håll och kanter  i år