Alla programpunkter

Invandraren och söderkisen

  • Köp biljetter
  • Walks
Bild på: Foto: Kasper Salin
När
  • Tis 14/08 12:00–13:40 Walks
  • Tors 16/08 18:00–19:40 Walks
  • Fre 17/08 18:00–19:45 Walks

En litterär vandring med fokus på social historia och språkets dialekter och utveckling. Vi undersöker hur språket påverkas idag av nya dialekter och andra språk. Vi undersöker vem som får kalla sig söderbo, stockholmare, svensk idag.

Bland puggor, omnibussar och kälkbackar
Följ Hennings fotspår då han uppflugen på en vagn rullar in i staden. Tack och lov för det då hans blåsor på hälarna gör sig påminda. Henning möter söderkisen Tummen, en sann vän som lär Henning alla ord och uttryck som kan vara nyttiga för invandraren. Han lär även Henning att hitta i storstadens ytterkanter bland puggor, omnibussar, kälkbackar, arbetsgivare och kullerstensgator.

Vem är invandraren runt förra sekelskiftet? Vilka möjligheter till boende och arbete möter invandraren. Hur möts invandraren och den ursprungliga sönderbon. Vem är och vem får kalla sig den ursprungliga söderbon? Hur påverkas språket, söderslanget av invandrarna? Vilka nyord får vi och vilka har bestått till idag? Vi söker likheter med dagens invandrare i stadens ytterkant och 1800-talets invandrare på söder.

Biljetter till denna programpunkt kostar 30 kr och kan köpas fr.o.m 11 augusti i Medeltidsmuseets biljettkassa under ordinarie öppettider.

Medverkande

Tack till publiken! 2018 sattes publikrekord – över 1 miljon