Alla programpunkter

Film: 2001 Ett rymdäventyr

Stanley Kubricks film från 1968 - en klassiker bland rymdfilmer!

  • Film
  • Rymden
Bild på:
När
  • Tis 13/8 - 2019 21:00–23:30 Jacobs kyrka
  • Denna programpunkt är från 2019

2001 – ett rymdäventyr är en brittisk-amerikansk science fictionfilm från 1968 i regi av Stanley Kubrick. Den är baserad på boken 2001 – En rymdodyssé.
Filmen behandlar människans ursprung och samverkan mellan mänsklig och artificiell intelligens.
I inledningen får vi följa en flock med apor som kämpar för att överleva, de upptäcker en stor svart monolit som är laddad med något som gör att aporna börjar tillverka verktyg, äta kött och hävda sig mot andra apflockar som lever i samma ökenområde.
Handlingen flyttas sedan tre miljoner år fram i tiden och året är 1999, en rymdfärja är på väg att landa på en rymdstation, målet är att nå månen och en forskningsstation som heter Clavius där man upptäckt och grävt fram en monolit som begravts för tre miljoner år sedan. Då solen för första gången på tre miljoner år når monoliten avger den en radiosignal i riktning mot Jupiter.
År 2001 är rymdskeppet Discovery One på väg mot Jupiter. Det är bemannat av två astronauter, tre vetenskapsmän försatta i dvala och datorn HAL – programmerad med artificiell intelligens. På väg mot Jupiter och i kontakt med monoliten utspelar sig rymdäventyret 2001 ackompanjerat av klassisk musik av bl a Richard Strauss och Johan Strauss.

Genre: Äventyr, Sci-Fi
Regissör: Stanley Kubrick
Ursprungsland: UK, USA
Längd: 2 tim 29 min
Tillåten från 15 år
Textad på svenska

Länkar I samarbete med

Hela festivalen är proppad med aktiviteter för stora och små