Alla programpunkter

The Gambian connection – Benachin med Blacknuss

En gambiansk mustig, smakrik, färgstark och mycket välsmakande konsert

  • Musik
Bild på:
När
  • Fre 16/8 - 2019 21.00–22.30 Gustav Adolfs torg
  • Denna programpunkt är från 2019

Benachin
Benachin är namnet på en gambiansk maträtt, men också på ett utbytesprojekt mellan Sverige och Gambia

I januari 2019 anordnade Selam för första gången Selam Festival Banjul i Gambia. Medverkade gjorde då artisterna Kaliffa, Seedy, Njol, Madi Banja, Erik Lundin, Kumba, Mary N’diaye och DJ Black Moose. Festivalen i Gambia var del av utbytesprojektet Benachin med stöd från Musikverket med syftet att skapa artistiska och kulturella utbyten mellan Sverige och Gambia.

Fas två i projektet Benachin sker sommaren 2019 under årets Stockholms Kulturfestival där ovan nämnda gambisk-svenska artister och gambiska artisterna ST, GEE, Barhama, Sophia, Royal Messenjah & Jizzle presenteras live tillsammans med det legendarsiska bandet Blacknuss!

“Att skapa en plattform där gambian-svenska och gambiska artister möts är ett drömprojekt. Att även få chansen att presentera de gambiska artisterna i Sverige i år på Stockholms Kulturfestival och Gustav Adolfs Torg är stort! Det kan inte bli ett bättre avslut på projektet ” säger Mam Foon projektledare för Benachin.

Blacknuss

Ständigt aktuella Blacknuss är mer aktuella än någonsin genom mängder av spelningar året om, samtidigt som de är en institution i svenskt musikliv! Blacknuss bildades som en klubb på Fasching i Stockholm under tidigt 90-tal under ledning av Martin Jonsson och har under åren samarbetat med Robyn, Titiyo, Lisa Nilsson, Christian Falk och i dag Mary N’Diaye, Prince Mpedzisi och Desmond Foster. Kollektivet Blacknuss har gjort sig kända för låtar som “Dinah”, “Last night a DJ saved my life”, ”Thinking of you” m fl.

Medlemmarna har varierat under åren och så även musikstilarna och soundet. Via jazzig klubbmusik, disco och funk har succéerna fortsatt för att idag mer luta åt R´n´B, soul och skön partymusik. Martin Jonsson är kaptenen som styr skutan och ser till att bandet hänger med i tiden – utan att tappa det typiska groovet som kommit att bli deras signum


Detta är en del av Selam @ Stockholms kulturfestival.

Medverkande

Hela festivalen är proppad med aktiviteter för stora och små