Alla programpunkter

Choreographies of the Social: Public Movement

Emergency Routine

  • Dans
  • Konst
Bild på: Foto: Public Movement, Cross Section, Pinchuk Art Center, Kiev, 2014 Foto: Sergey Illin och Alexander Pilyugin
När
  • Fre 16/8 - 2019 18:00–18:40 Norrbro
  • Lör 17/8 - 2019 18:00–18:40 Norrbro
  • Lör 17/8 - 2019 19:15–19:45 Norrbro
  • Denna programpunkt är från 2019

Public Movement presenterar en ny publik samling på en central plats i Stockholm. Allmänheten inbjuds att tillsammans med fem aktörer uppleva koreografier av omsorg, fiktiva hotscenarier och arrangerade utrymningar.

Emergency Routine utgår från det i världens i fredstids största utrymningsövning – ”Operation Stockholm 1961”. Det var ett ambitiöst evenemang där 225 000 personer skulle snabbevakueras från huvudstaden i en manöver som ingick i det svenska försvarsprogrammet under 1958–1961 där hotet från kalla kriget och kärnvapenanfall togs på högsta allvar.

I dag när regeringar diskuterar behovet av medborgerlig motståndskraft och när biopolitiska avtal mellan stater och medborgare undersöks på nytt, så menar Public Movement att om vi ska vara ”förberedda” så krävs det kollektiva fysiska och mentala övningar.

Emergency Routine aktiverar civila allianser som uppstår mellan kroppar i tider av hot. Som en motsvarighet till statens osynliga hand som skyddande vilar över och rör vid medborgarna inbjuder övningen förbipasserande att låta sig föras bort och bli fysiskt berörda och uppleva föreställda och dokumenterade våldshändelser och omsorgskoreografier.

Emergency Routine av Public Movement är en del av Choreographies of the Social. Under två veckor i augusti får stockholmarna möjlighet att uppleva ett antal konstprojekt på offentliga platser i staden. Nio konstnärer och konstnärskollektiv genomför konstnärliga ingrepp i tekniker som installation, video, performance, ljud, deltagande, teater och till och med en kongress. Med utgångspunkt i Choreographies of the Social utforskar projektet relationer och kopplingar där olika former av det sociala förekommer, hur vi – människor och icke-människor – förhåller oss till varandra och hur genom sådana processer vi skapar mening och formar vår omgivning. De inbjudna konstnärerna utvecklar rum för nya allianser och belyser det ömsesidiga beroendet mellan individen och gruppen.

Detta är en del av: Choreographies of the social @ Stockholms Kulturfestival

Medverkande Länkar I samarbete med

Cirkus, musik, dans, häng, mat – Vad är du sugen på?