Alla programpunkter

Elena Mindru + Adam Baldych

Två unga jazzgiganter drabbar samman - ett sångstjärnskott möter en violinvirtuos

  • Musik
När
  • Tis 13/8 - 2019 19:00–20:00 Skeppsbron

Elena Mîndru är en av de senaste årens mest lovande stjärnskott från Rumänien. Med ett sound som har beskrivits som ”klart och rent, men ändå kraftfullt” har hon vunnit Montreux Jazz Voice Competition med en jury ledd av Quincy Jones, sjungit över 400 konserter runtom världen och släppt inspelningar på sitt eget skivbolag.

Till kulturfestivalen tar hon med sin akustiska jazzkvartett som har varit finalister i tävlingar som Young Nordic Jazz Comets och EBU European Jazz Competition. De twistar sin jazz åt det elektroniska hållet och kryddar den med traditionella rumänska inslag.

I denna konsert gästas de dessutom av den polska fiolvirtuosen Adam Baldych som vann ECHO Jazz Competition redan för sitt debutalbum. Det har skrivits om Baldych att han ”ger sin violin en röst och emotionell kraft som allt för sällan har hörts de senaste årtiondena”. Trots att han kallades ett musikaliskt underbarn blev han avstängd från musikskolan på grund av sitt ständiga improviserande. Han studerade då jazz på den världsledande jazz-högskolan Berklee i USA istället och har sedan dess hörts på jazzscener världen över.

Medverkande Länkar I samarbete med

Hela festivalen är proppad med aktiviteter för stora och små