Alla programpunkter

Film: Houston, We Have a Problem!

I kampen om att komma först till månen köper NASA upp Jugoslaviens rymdprogram - en mångmiljardaffär som visar sig vara ett dyrbart misstag.

  • Film
  • Rymden
Bild på: Foto: From the film Houston, We Have a Problem!
När
  • Lör 17/8 - 2019 21:00–22:28 Jacobs kyrka
  • Denna programpunkt är från 2019

Houston, We Have a Problem! är en rafflande hybridfilm om Jugoslaviens mytomspunna rymdprogram. Internationella kalla kriget-intriger, hemlighetsstämplade dokument och en kontroversiell affärsuppgörelse mellan John F. Kennedy och Jugoslaviens resident Josip Tito, är bara några av ingredienserna i denna svindlande film. Genom att tänja på gränserna mellan dokumentär och fiktion undersöker filmen mytbildningen kring USAs kapplöpning för vara först på månen och den mångmiljard-affär som påstås ha ägt rum då USA köpte Jugoslaviens rymdprogram på 1960-talet.

Genom att kombinera arkivmaterial med samtida intervjuer med bland annat filosofen Slavoj Žižek och forna jugoslaviska rymdingenjörer är Houston, We Have a Problem! en fascinerande undersökning av kalla kriget och dess mytbildning samt om de lögner och fulspel som ofta hör samman med skapandet av en nationell identitet. Vi frågar oss vad var det som egentligen hände – men frågan är om vi får
svar..?

Genre: Dokufiktion
Regissör: Žiga Virc
Ursprungsland: Slovenien, Kroatien, Tyskland
Längd: 1 h 28 min
Textad på svenska

Länkar

Hela festivalen är proppad med aktiviteter för stora och små