Alla programpunkter

Indisk Marknad

Ta del av Indiens smaker och hantverk

  • Indien
Bild på: Indisk Marknad
När
  • Tis 15/08 - 2017 12.00–22.00 Marknaden
  • Ons 16/08 - 2017 12.00–22.00 Marknaden
  • Tors 17/08 - 2017 12.00–22.00 Marknaden
  • Fre 18/08 - 2017 12.00–00.00 Marknaden
  • Lör 19/08 - 2017 12.00–00.00 Marknaden
  • Denna programpunkt är från 2017

På Skeppsbron hittar ni ett litet hörn av det färgsprakande och väldoftande Indien. I festivalens marknad går det att få tag i genuint hantverk blandat med mat från fyra delar av Indien. Tyger, broderier, metallhantverk och mycket mer. På marknadsplatsen finner ni även utställare med information om indisk kultur i Stockholm, turistinformation mm.

Presenteras i samarbete med Namaste Stockholm.

Ta del av regionernas olika hantverk!

Bandhani (knytbatik)
Region: Kutch, Gujaratprovinsen

Bandhani eller knytbatik, är en teknik som används för att skapa ett speciellt textilmönster vilket görs genom att knyta delar av tyget i små cirklar. Textilierna används mestadels som slöjor (Odhni) eller klänningar (Aabha) i Kutch, men de används också i tillverkningen av andra kläder som saris eller turbaner.

Kedjestygnsbroderi
Region: Jammu – och Kashmirprovinsen

Broderiet som är provinsens stolthet, är känt inte bara i Indien utan över hela världen för sitt utmärkta urval av material. Hantverkarna från Kashmir skapar olika mönster med hjälp av kedjestygn, vilket görs med krok snarare än nål på en vit bakgrund av ull, silke eller bomull.

Handtryckta textilier
Region: Bagru, Rajasthanprovinsen

Den lilla byn Bagru i Rajasthan i Indien har sedan flera århundraden tillbaka varit ett viktigt centrum för handtryckta textilier och har idag en framträdande position på Indiens textilkarta. Motiven och färgpaletten, som består av indigo, svart, grönt och alizarinrö och hantverkarnas öppenhet för experimentering och utveckling har resulterat i en återkommande efterfrågan av handtryckta tyger från Bagru som även nått den internationella marknaden.

Tanchoisari
Region: Varanasi, Uttar Pradeshprovinsen

Tanchoisidenet sägs ha kommit till Indien via de kinesiska köpmännen på 1800-talet som senare kom att användas av indiska vävare för att sy saris. Tygerna består av mycket komplicerade mönster i flera färger som är sammanvävda i en satinväv, mönstren består ofta av blommor och vackra fågelmotiv.

Zari – Zardozi
Region: Agra, Uttar Pradeshprovinsen

Zardozi-broderiet är ett vackert metallbroderi i guld- och silverpläterad tråd, som en gång brukade pryda de indiska kungarna och deras kläder. Det användes också för att dekorera väggarna i de kungliga tälten och som utsmyckningar till kungens elefanter och hästar.

Utställare

Sharing Sweden-India
Konstnärsgruppen 10 Kvinnor: ”Sharing Sweden-India”. Läs mer här.

Search Indie
En online-plattform för att upptäcka indisk mat och kultur i Europa. Med appen och portalen kan du utforska indiska restauranger, affärer, evenemang, filmer, dansskolor, tempel eller hitta företag som är kopplade till Indien. Läs mer här.

Indcen Resor
Träffa Indcen resor som anordnar resor till hela världen för alla tillfällen och resesällskap och erbjuder färdiga paket eller möjligheten att få din resa skräddarsydd.

Domsjö Fabriker
Ett stenkast från världsarvet Höga Kusten finns Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker. Huvudprodukterna är cellulosa, bioetanol och lignin. Bolaget, vars produktionsanläggningar är belägna strax utanför centrala Örnsköldsvik, har 400 anställda i Sverige. Träffa dem och ställ frågor om deras verksamhet!

Air India
Air India är ett nationellt flygbolag i Indien som grundades år 1932 och opererar flygningar till 72 destinationer i Indien och till 34 internationella destinationer. Air India är en Star Alliance medlem och det första flygbolaget som flyger med en helt kvinnlig besättning. Under festivalen finns de på plats i den indiska marknaden för att berätta mer!

 

Medverkande

Hantverkare: Imran Ahmed Gazi, Shri Ram Kishore Chippa, Shri Wasim Ahmed, Mohammad Haat.

Vi räknar som vanligt med en magisk festivalvecka i augusti