Frågor och svar

Över Stockholm flyger två luftballonger, men hur fungerar det egentligen? Här kan du få svar på några vanliga frågor om föreställningen Pust.

Hur högt flyger luftballongerna?
Under föreställningen Pust flyger luftballongerna på 150 meters höjd. Det går dock att flyga högre: med specialutrustade ballonger kan du flyga på en höjd av 16 km!

Hur länge är luftballongerna i luften?
Hur länge luftballongerna flyger kan vi inte veta exakt i förväg, men vanligtvis tar en tur över Stockholm mellan 1 och 2 timmar. Flygtiden beror på temperaturen, vikten som transporteras och bränslet som finns ombord.

Kan piloten styra luftballongen?
Det finns ingen styrmekanism i varmluftsballongerna, det är vinden som styr riktningen. Vindriktningen brukar dock variera lite på olika höjder, så genom att byta flyghöjd kan piloten påverka färdriktningen.

Hur fort flyger varmluftsballongerna?
Flyghastigheten är densamma som vindens hastighet. Om markvindens hastighet är över 5 m/s, går det i allmänhet inte att fylla ballongen.

Hur ser säkerheten ut?
Varmluftballonger är säkra och flygs bara när vädret är optimalt. Ballongen sköts av utibildade piloter och ombord finns säkerhetsriggare från Cirkus Cirkör. Alla artister sitter fast i ballongen med säkerhetslinor.

Varför berättar ni inte var och när föreställningen spelas?
Föreställningen spelas för den som råkar befinna sig på en plats där luftballongerna syns. Det kan vara som en hisnande överraskning över picknickfilten, eller som en vacker kontur i fjärran. Luftballongerna styrs av väder och vind, så föreställningen blir i sin natur oförutsägbar. Titta uppåt – har du tur passerar luftballongerna just dig.

Vad handlar föreställningen om?
Pust handlar om längtan – efter en publik, efter skapande, eller något helt annat. Stockholms Kulturfestival ser Pust som ett levande vykort till sin publik, en hälsning med längtan efter att snart få ses igen.