Kulturfestivalen är en årligen återkommande stadsfestival mitt i city som arrangeras av Stockholms stad. Den äger alltid rum under vecka 33 och har alltid fri entré.

Den fem dagar långa festivalen planeras under ett helt år och brukar ha drygt en miljon besök (2022: 1,5 miljoner). Det krävs mycket planering för att sammanställa programmet och för att bygga upp stora festivalområden mitt i stan. När festivalen väl går av stapeln jobbar flera hundra personer med allt från säkerhet till digital kommunikation och på-plats-service.

Årets festival äger rum den 14–18 augusti och innehåller ett brett utbud av sprakande kulturupplevelser från världens alla hörn. Alla är välkomna till Kulturfestivalen, stockholmare och hitresta besökare, stora som små.

Historia

Den första festivalen arrangerades 2005 och hette då Under konstruktion. Sedan dess har festivalen återkommit varje år med undantag för år 2020 och 2021 då den pausades med anledning av pandemin. Istället erbjöds alternativa kulturprogram. Genom åren har festivalen legat på olika geografiska områden som Sergels torg, Brunkebergs torg, Gustav Adolfs torg, Norrbro, Karl den Xll:s torg, Strömgatan, i vattnet i Strömmen och Strömparterren. 

Under många år arrangerade Stockholms stad ungdomsfestivalen We Are Sthlm parallellt med Kulturfestivalen. Ungdomsfestivalen startade år 2000 och gick då under namnet Sommar 2000, Sommar 2001 etcetera som senare blev Ung08. Från 2014 till 2019 hette festivalen We Are Sthlm. Genom åren har Ungdomsfestivalen ägt rum på olika geografiska områden. De senaste åren har den genomförts i Kungsträdgården. 2022 presenterades ett nytt koncept för ungdomar som heter UNG Kulturfestival. UNG ersatte då We Are Sthlm och blev en integrerad del av Kulturfestivalen, med utgångspunkt från Sergels torg.